1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

ОГОЛОШЕННЯ/НОВИНИ/ФБТ 2023-2024

Відкриття нової спеціальності

Відкриття нової спеціальності 

"Молекулярна біотехнологія" на кафедрі біоінформатики

Ліцензування діяльності з надання освітньої послугиу сферівищої освіти «підготовка фахівців» (спеціалістів і магістрів) за спеціальністю “Молекулярна біотехнологія” напряму підготовки 051401 “Біотехнологія”на базі кафедри біоінформатики факультету біотехнології і біотехніки НтуУ “Кпі”

На цей час біотехнологія є однією з найбільш перспективних і швидко прогресуючих галузей науково-технічної,промислової і комерційної діяльності у розвинених країнах світу та країнах СНД. З її розвитком пов'язане вирішення низки важливих соціальних, енергетичних, сировинних, продовольчих та екологічних проблем. Світовий бізнес в біотехнологічній галузі переживає період підвищення інвестиційної активності в науковій, освітянській та промислових сферах, відбувається створення транснаціональних біотехнологічних компаній, стрімко зростає ринок біотехнологічної продукції медичного, сільськогосподарського, харчового, екологічного, промислового та енергетичногопризначення. Однак найбільша увага приділяється використанню нанобіотехнологійз їх унікальними можливостями, зокрема, на молекулярному рівні.
Усі біотехнологічні напрямки у підсумку спрямовані на вирішення глобальних викликів, що постали перед людством: швидке погіршення екологічної ситуації в широкому розумінні та окремі конкретні значні проблеми, зокрема вичерпання матеріальних ресурсів, в т.ч. енергетичних і біологічних, лікування важких хвороб, зокрема й інфекційних, проблеми демографії і харчування. Таким чином, новітні біотехнології, які ґрунтуються на фундаментальних наукових досягненнях в галузі мікробіології, біоорганічної хімії, молекулярної біології і генетики, біоінформатики, біохімії, біофізики тощо, а також на науково-технічних здобутках в інженерно-технологічних областях, дадуть змогу підійти до ефективного вирішення цих викликів.
Досвід розвинених країн переконливо доводить, що зазначені проблеми успішно вирішуються лише за наявності критичної маси носіїв сучасних біотехнологічних знань - фахівців-молекулярних біотехнологів, які володіють знаннями і методологією створення та реалізації прогресивних біотехнологій для агропромислового комплексу, екології, енергетики, медицини, фармацевтичної промисловості, а також знаннями управління якістю біотехнологічної продукції, питаннями законодавчого регулювання, менеджменту та маркетингу, проблемами біобезпеки та біоетики. Тобто, нагальним як для нашого регіону, так і для країни в цілому, є організація цілісної системи підготовки фахівців в галузі молекулярної біотехнології як специфічного напряму застосування біотехнології для вирішення сучасних проблем людства.
За багаторічну історію в НТУУ «КПІ» сформовано сильну і ґрунтовну базу підготовки фахівців з хімічних і біотехнологічних напрямів, також беззаперечна фундаментальна та наукова бази підтверджують статус навчального закладу. НТУУ «КПІ» готує фахівців у галузі біотехнології з 1992 року: спочатку на кафедрі біотехнології хіміко-технологічного факультету, а з 2001 року на базі цієї кафедри було створено факультет біотехнології і біотехніки (ФБТ), на якому проводиться підготовка фахівців за спеціальностями “Промислова біотехнологія”, “Обладнання фармацевтичної та мікробіологічної промисловості” і «Екобіотехноогія».
Кафедра біоінформатики, як невід’ємна складова ФБТ НТУУ “КПІ”, розвиває напрямок молекулярної біології і біоінформатики, використовуючи досвід передових технічних університетів Росії, СНД, США та країн Євросоюзу в рамках “Болонського процесу”. Нові підходи до вивчення біоінформатики і молекулярної біології та пов’язаних з нею дисциплін в своїй основі будуть ґрунтуватися на міжнародній практиці бакалаврської та магістерської біотехнологічної освіти. Впровадження на кафедрі спеціальності “Молекулярна біотехнологія”, наряду з існуючими на ФБТ, є доцільним і бажаним, оскільки створить цілісну освітню інфраструктуру, що сформує комплексну систему освіти за напрямом «Біотехнологія».

Підготовка спеціалістів та магістрів за спеціальністю “Молекулярна біотехнологія” здійснюватиметься на базі ОКР бакалавр біотехнології терміном навчання у 1,5 та 2 роки, відповідно. Програма підготовки спеціаліста передбачає ґрунтовну підготовку за спеціальністю за рахунок отримання знань із основних дисциплін спеціальності та закріплення їх під час проходження практик. Програма підготовки магістра передбачає додаткову фундаментальну, фахову, соціальну, соціально-економічну та педагогічну підготовку за рахунок залучення, головним чином, до науково-дослідної та педагогічної діяльності кафедри біоінформатики. Зауважимо, що магістр вивчатиме педагогіку вищої школи, патентознавство та авторське право, іноземну мову, молекулярну біологію, біофізику полімерів, структури і функції позаклітинного матриксу, основи синергетики та інші дисципліни. Для спеціаліста в програму введено курси основ підприємництва, маркетингу, основних мов програмування, молекулярної біології та інших.
Науково-педагогічні працівники кафедри мають досвід роботи з новітнім програмним забезпеченням Python і Perl, який передаватимуть майбутнім фахівцям випускової кафедри. Молоді спеціалісти і магістри зі спеціальності «Молекулярна біотехнологія» протягом навчання набудуть досвіду та базових навичок в наукових дослідженнях, розробленні новихпродуктів і матеріалів із застосуванням емпіричних методів молекулярної біології і аналітичних методів біоінформатики для потреб медицини, сільського господарства, харчової промисловості, екології, енергетики, легкої промисловості, вести педагогічну діяльність у вищих навчальних закладах, в яких викладається молекулярна біотехнологія та споріднені з нею дисципліни.
Магістри та спеціалісти з молекулярної біотехнології, які пройдуть підготовку на базі кафедри біоінформатики НТУУ «КПІ», будуть висококваліфікованими спеціалістами за даного напрямку і матимуть змогу працювати в спеціалізованих підрозділах науково-дослідних інститутів і біотехнологічних підприємств, які займаються дослідженням, розробкою, впровадженням та експлуатацією проектів, що пов’язані з використанням різних організмів, культур клітин, біологічно активних речовин у промислових та господарських цілях, в державних і недержавних установах, на підприємствах усіх форм власності.
Програма підготовки передбачає, що сучасний молекулярний біотехнолог буде не просто людиною з вищою освітою, а спеціалістом у високих технологіях, дослідником, інженером, програмістом, адміністратором, фахівцем з науково-технічної інформації. Виконання випускових робіт спеціалістів і магістрів передбачатиме урахування специфіки та потреб підприємств і наукових установ регіону, а також країни в цілому.
Спеціальності 7.05140102 «Молекулярна біотехнологія» та 8.05140102 «Молекулярна біотехнологія» мають забезпечувативисококваліфікованими фахівцями заклади майже усіх галузей дослідницького та наукового комплексу країни, перш за все, дослідницькі лабораторії, науково-дослідні інститути, підприємства, які в технологічному циклі використовують знання з молекулярної біології, підприємства з дослідження генетичного матеріалу на молекулярному рівні, підприємства зі знешкодження радіоактивних відходів, заклади міністерств з надзвичайних ситуацій та охорони здоров’я, центри експертизи, центри біотехнологічних досліджень, які одержують препарати біологічного походження із заздалегідь запрограмованими властивостями або підібраними таким чином, щоб найбільше відповідати потребам споживача (можливо, навіть, індивідуального споживача), оскільки дія таких препаратів більш ефективна.
Магістри та спеціалісти з молекулярної біотехнології будуть працівникамиінститутів та установ НАН, НААН, МінАП, МОЗ України, профільних органів державного управління, спеціалізованих наукових і навчальних закладів.
Ліцензійний обсяг, який може забезпечити НТУУ «КПІ» за спеціальністю «Молекулярна біотехнологія»: 20 осіб – магістрів (8.05140102) та 20 осіб – спеціалістів (7.05140102).
Наявність кафедри біоінформатики в структурі НТУУ «КПІ»створює необхідну освітню інфраструктуру, яка формує систему освіти за зазначеним напрямом, а також дає змогу для проведення НДР з молекулярної біотехнології та біоінформатики.
Випуск кафедрою біоінформатики НТУУ «КПІ» магістрів за спеціальністю 8.05140102 “Молекулярна біотехнологія” та спеціалістів за спеціальністю 7.05140102 “Молекулярна біотехнологія” дасть змогу задовольнити ринок праці за даною спеціальністю в країні, зокрема в м. Києві та Київській області, створити нові біотехнологічні виробництва в промисловості та сільському господарстві з урахуванням новітніх знань про людину та природу, розробити і застосувати нові принципи і підходи до здоров’я людини, харчування, довкілля і біосфери в цілому, прискорити науково-технічний прогрес на основі інноваційних технологій в даному напрямку.

Library of the Faculty